Jánošík vo filme a Jánošíkov víkend

07.08.2013 Liptovský Mikuláš

07.08.2013 LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ - Tento rok si pripomíname 300. výročie súdu a popravy Juraja Jánošíka v Liptovskom Sv. Mikuláši. Pri tejto príležitosti pripravili organizátori súbor akcií pod názvom Jánošík – 300 rokov legendy. Spomienkové podujatia v meste vyvrcholia v polovici augusta v rámci Mikulášskeho leta.
Počas filmových večerov s názvom Jánošík vo filme uvedú v Kine Nicolaus od 12. do 15. augusta všetky celovečerné filmy o legendárnom zbojníkovi. Ojedinelú sériu začnú v pondelok 12. augusta premietaním prvého hraného filmu Jánošík z roku 1921 v réžii Jaroslava Siakeľa. „Dlhometrážny nemý film bratov Siakeľovcov má ešte jedno prvenstvo – v roku 1995 bol zapísaný do zoznamu Svetového kultúrneho dedičstva UNESCO,“ vysvetľuje René Devečka, riaditeľ Domu kultúry.
Na druhý deň pokračujú filmom Jánošík z roku 1935 v réžii Martina Friča. O vytvorenie správnej atmosféry sa postará 14. augusta ľudová hudba Sláčik v programe Akoby si Jánošík zaspieval... V stredu podvečer o 17:00 h na Námestí osloboditeľov pri fontáne Metamorfózy zahrajú slovenské ľudové piesne. Večer si môžu pozrieť návštevníci v poradí tretí film a legendárnom zbojníkovi – Jánošík z roku 1962 v réžii Pavla Bielika. Záver bude vo štvrtok 15. augusta patriť najnovšiemu filmu Jánošík: pravdivá história o Jurajovi Jánošíkovi a Tomášovi Uhorčíkovi. V roku 2009 ho dokončila poľská režisérka Agnieska Holland, ktorá tvrdí, že film má byť prvým stvárnením tatranského zbojníka, opretým o fakty.

Počas Jánošíkovho víkendu otvoria Mikulášsku mučiareň

Vyvrcholením celoročnej série podujatí Jánošík – 300 rokov legendy bude Jánošíkov víkend v pešej zóne 16. – 18. augusta. Na Námestí osloboditeľov vystúpi v piatok folklórny súbor Terchovec a ľudová hudba Martinky Bubáňovej s piesňami a tancami z rodného kraja Jánošíka aj iných regiónov, ochotníci z Hubovej predstavia v sobotu muzikál Ľubomíra Feldeka a Egona Gnotha Z dreva vyrezané alebo Jánošík podľa Vivaldiho a Divadlo bez opony prinesie v nedeľu klenot dramatických diel spätých s našou históriou Na skle maľované.
Počas Jánošíkovho víkendu v mestskom Múzeu Janka Kráľa na Námestí osloboditeľov v piatok 16. augusta o 17:00 h otvoria zrekonštruovanú Mikulášsku mučiareň, kde bude nanovo nainštalovaný dereš a ďalšie mučidlá.
„Súčasťou akcie bude uvedenie publikácie Jánošík – od skutočnosti k legende, ktorá bude v slovenskom aj poľskom jazyku,“ dodáva Ružena Antolová z Múzea J. Kráľa.

Mgr. Slávka Kellová
Útvar komunikácie a marketingu 
 

Vyberte región